Osvetlenie vozidiel

13.10.2006 Celý región

Stále aktuálnou témou v tomto pretrvávajúcom zimnom období je osvetlenie vozidiel počas jazdy v zmysle zákona č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komun...
Stále aktuálnou témou v tomto pretrvávajúcom zimnom období je osvetlenie vozidiel počas jazdy v zmysle zákona č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách (ďalej len „ zákon“ ).

Radi by sme konštatovali, že otázkou osvetlenia vozidiel za zníženej viditeľnosti sa už zaoberať nemusíme, pretože táto povinnosť je každému vodičovi dobre známa. Predsa sa, ale na cestách stretávame s vodičmi, ktorí tieto právne normy z rôznych dôvodov nerešpektujú a svetlá ich vozidiel ostávajú zhasnuté aj v podmienkach viditeľnosti ďaleko unikajúcich od hodnotenia „ dobrá“ . Možno namietať, že viditeľnosť ako taká je subjektívnym vnemom u každého z vodičov, avšak známa formulka „ Nie len dobre vidieť, ale aj byť videný“ je v mnohých prípadoch a situáciách v cestnej premávke viac než len dobrou radou.

Preto vodiči pozor! Zníženú viditeľnosť zákon definuje ako takú viditeľnosť, keď sa účastníci cestnej premávky dostatočne zreteľne navzájom nevidia, ani keď nevidia predmety na ceste, najmä od súmraku do svitania, za hmly, sneženia, hustého dažďa a v tunely (§ 2 písm. ax/ zákona).

V rámci tejto problematiky sa úpravou ustanovenia § 30 zákona, pojednávajúcom o povinnostiach spojených s osvetlením vozidiel, uverejnenou v Zbierke zákonov č. 73/2002 dňa 30. januára 2002, vyskytli v cestnej premávke nové povinnosti pre vodičov a s tým samozrejme spojené aj porušenia zákona a vznik nových priestupkov. Zimné obdobie je vzhľadom na charakter počasia, jeho niekedy náhle zmeny a lokálne rozdiely dôležitým faktorom, ktorý v nemalej miere ovplyvňuje spôsob jazdy i samotné zmyslové vnímanie každého z účastníkov cestnej premávky, v dennej dobe nevynímajúc. „ Byť videný“ je preto opäť aktuálnou a nevyhnutnou podmienkou pri zaradzovaní sa do takéhoto spôsobu užívania pozemných komunikácií, akým cestná premávka je.

Preto vodiči pozor! Idúce vozidlo musí mať za zníženej viditeľnosti a v čase od 15. októbra do 15. marca počas celého dňa rozsvietené ustanovené osvetlenie (§ 30 ods. 1).

„ Modernou záležitosťou“ na našich cestách sa v poslednej dobe stalo používanie dodatočne namontovaných svetelných zariadení na vozidlách, ktoré nie sú pre tento druh a kategóriu vozidla predpísané alebo povolené. Niektorí vodiči si vozidlá „ skrášlili“ rôznymi svetelnými zariadeniami, umiestnenými na miestach ako je kapota motora, predné či zadné čelo vozidla, podvozok a pod. a vyžarujúcimi svetlo odtieňov modrej, fialovej či inej farby. Namieste je preto upozornenie, že takýto nepovolený zásah do osvetlenia vozidla znamená porušenie technických podmienok konštrukcie, vyhotovenia a vybavenia vozidla a jazda s takto upraveným vozidlom je priestupkom proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Pri kontrole v cestnej premávke môže za uvedené policajt zadržať aj osvedčenie o evidencii vozidla, príp. tabuľku s evidenčným číslom.
 

Vyberte región

mark